Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Με καμιά κυβέρνηση ο λαός δε θα επιτρέψει την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ!


Οι αδίστακτοι του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Ελληνικού Δημοσίου) και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Ν. Παπαδάκης, διορισμένοι από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ και εκλεκτοί ΕΕ και ΔΝΤ, λειτουργούν σαν πραγματικά αρπακτικά βάζοντας στο στόχαστρο το νερό της Θεσσαλονίκης.
Οι συναντήσεις με τη γαλλική εταιρεία Suez και το ενδιαφέρον της να αγοράσει το 74% (!) της Εταιρίας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης πρέπει να σημάνει παλλαϊκό συναγερμό. Η Suez ήδη κατέχει το 5,4% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Η οικονομική ολιγαρχία θα επιχειρήσει με κάθε τρόπο και με κάθε κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της λεηλασίας και καταστροφής.
Η Suez δεν είναι καμιά τυχαία εταιρεία. Η εγκληματική δράση της γαλλικής εταιρείας είναι γνωστή από τότε που αγόρασε  την εταιρεία ύδρευσης (Obras Sanitarias de la Nacion) του Μπουένος Άιρες. Μόλις ιδιωτικοποιήθηκε το νερό στο Μπουένος Άιρες, η τιμή πήρε την ανηφόρα, 800.000 πολίτες έμειναν χωρίς νερό, ενώ 1.000.000 έμειναν χωρίς πρόσβαση στα δίκτυα ύδρευσης! Η Suez ανακάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα, μαζί με τους πολιτικούς που την κουβάλησαν, όταν  οι Αργεντίνοι ξεσηκώθηκαν και έδιωξαν το ΔΝΤ και τους εγχώριους συνεργάτες τους. Παρόμοιες μικρές και μεγάλες ιστορίες, που περιλαμβάνουν καταγγελίες για μίζες σε εκείνους που πούλησαν το νερό στην Suez, έχουν να διηγηθούν κι άλλες πόλεις του πλανήτη.
Ήρθε η ώρα της Θεσσαλονίκης; Όχι βέβαια!
Το αν το νερό θα γίνει εμπόρευμα, δε θα εξαρτηθεί από τις ορέξεις του κεφαλαίου, αλλά από τη λαϊκή κινητοποίηση που μπορεί να δεσμεύσει κάθε κυβέρνηση και να ανατρέψει τα σχέδια της οικονομικής ολιγαρχίας. Η ιδιωτικοποίηση θα καταδικάσει το λαό σε νέες υπέρογκες αυξήσεις τιμολογίων, χειρότερες υπηρεσίες, ελλιπή συντήρηση των δικτύων κι απολύσεις προσωπικού. Αυτά έχουν ανατραπεί στην πράξη από την κινητοποίηση του λαού της Θεσσαλονίκης, των σωματείων και των πρωτοβουλιών κατοίκων.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετείχε στη μαχητική αποτροπή κάθε απόπειρας ιδιωτικοποίησης και καλεί στο δρόμο του λαϊκού ξεσηκωμού, που όπως στο παρελθόν θα ματαιώσει στην πράξη τις φιέστες διευθυνόντων συμβούλων και Suez.
Η έμπνευση από τους αγώνες των λαών της Λατινικής Αμερικής που ακύρωσαν τα πλάνα των πολυεθνικών δείχνει το δρόμο.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παλεύει για μια ΕΥΑΘ 100% δημόσια που θα λειτουργεί με εργατικό έλεγχο και κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες και όχι το κέρδος, καθώς και για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους, με κατάργηση των εργολαβιών.